Erve Broam
Winterarrangementen

Bekijk onze
Winterarrangementen

Boek nu!
Alles draait om

Koe, kalf en omgeving
Inleiding

Inleiding

Tijdens het ‘krieken van de dag’, terwijl je nog op één oor ligt, is er al een brommend geluid hoorbaar vanuit de stal. De pinken, de éénjarige kalveren en ook de vaarsen, de jonge koeien (Twents: ‘sterk’n’) die voor de eerste maal drachtig zijn krijgen gras en maïs.

Dan zijn de kleintjes aan de beurt. De jongste kalfjes krijgen melk en drinken met een zwaaiende staart de gehele speenemmer leeg. Iedere dag weer een genot om naar te kijken. De allerkleinsten die nog moeite hebben met drinken worden natuurlijk geholpen. Als de kalfjes iets groter zijn krijgen ze groeikorrel (‘brokk’n’) en later kalverbrokjes. In de zomer gaat het jongvee allemaal de wei in.

Wist je, dat de koeien zelf mogen weten wanneer ze gemolken mogen worden? Of dat ze zich regelmatig laten masseren door onze koeborstel? Wij zorgen ook voor ons landschap; we doen aan natuuronderhoud en het hout uit het bos is terug te vinden in onze landhekken, trappen èn in het melkcafé.

Het boeren (be)leven

Het boeren (be)leven

De hond doet een dutje voor de staldeur. Bij zonnig weer ligt de poes heerlijk te zonnen op de tuinbank. Een heuse beestenbende! Een rondleiding door de stal met als gids boer Leo of boerin Kristel is een fijne start van de vakantie bij Erve Broam. De kinderen mogen zelfs de kalfjes aaien, als ze durven. En met een beetje geluk kan het zomaar zijn dat er een kalfje wordt geboren.

Ook nieuwsgierig geworden naar de melkrobots en naar het verhaal van boer Leo? We vertellen graag over onze prachtige zwart-bonte koeien en de kalfjes. Misschien is het zelfs leuk om ècht te leren melken in het melkstal? En vergeet vooral dan niet de films over het boerenleven te bekijken.  


Bekijk onze arrangementen

Sinds 1792

Sinds 1792

Boven de niendeur - de grote dubbele schuurdeur - van Erve Broam staat de tekst: Albert Abrahamink en Jenne Velthuis, anno 1792. Officieel de eerste bewoners van dit erf waarvan de naam Broam is afgeleid van Abrahamink. Waarschijnlijk is het erf veel ouder.

Al in 1350 komt de naam van Johan Abraminch in Agelo voor, hij was kerkmeester. In 1853 trouwt Johannes Scholten Linde uit Volthe met Geertruida Teusse op Abrahamink uit Agelo. Zij woonden op het Erve Schreur in Volthe. In 1924 erft kleinzoon Johan Scholten Linde (Leo’s opa) de boerderij Teusse op Abrahamink van hun ongehuwde (schoon)zus Hendrica Teusse.

In 1925 werd de boerderij uitgebreid, de gevel met drie kappen dateert uit die tijd. In 1927 trouwt Johan met Anna Schutte. Gerard, de oudste zoon, neemt het bedrijf over. Hij blijft ongehuwd. Zijn zus Siny is lerares aan de huishoudschool in Denekamp. Zij komt weer thuis wonen om haar ouders te verzorgen.

Gerard en Siny nemen hun neef Leo in huis. Hij trouwt met Kristel Luttikhuis. In 2000-2001 verbouwen Leo en Kristel de voormalige koeienstal tot woonhuis. Gerard en Siny blijven in het voorhuis wonen. Siny overlijdt in 2002 op 63-jarige leeftijd. Gerard overlijdt in 2006 op 75-jarige leeftijd na een werkzaam leven op Erve Broam.

Door de vererving is de boerderij altijd in de familie gebleven. De naam Broam is zo ingeburgerd, dat de huidige bewoners vooral bekend staan als “Leo en Kristel van Broam”.

Heeft u een korte vraag?
Stuur dan een WhatsApp bericht
naar Kristel Scholten Linde
Via: 06 30391343