Historie Erve Broam

Aan de rand van de mooie essen van de buurtschap Agelo ligt de mooie historische boerderij Erve Broam. Erve Broam is eigendom van Leo en Kristel Scholten Linde. De boerderij is via vererving in de familie gekomen; een stukje familiegeschiedenis.

Dat Erve Broam al een oud erf is, is af te leiden aan de steen met inscriptie boven de niendeur: Albert Abrahamink en Jenne Velthuis, anno 1792. Zij waren de eerste bewoners van dit erf. Erve Broam is vernoemd naar de familie Abrahamink. Waarschijnlijk is het erf veel ouder, want al in 1350 komt de naam van Johan Abraminch in Aglo (nu Agelo) voor, hij was kerkmeester.

In 1853 trouwt Johannes Scholten Linde uit Volthe met Geertruida Teusse op Abrahamink uit Agelo. Zij woonden op het Erve Schreur in Volthe.

In 1924 erft hun kleinzoon Johan Scholten Linde (Leo’s opa) de boerderij Teusse op Abrahamink van hun ongehuwde (schoon)zus Hendrica Teusse. In 1925 werd de boerderij uitgebreid, de gevel met drie kappen dateert uit die tijd. In 1927 trouwt Johan met Anna Schutte. Uit dit huwelijk zijn dertien kinderen geboren.

Gerard, de oudste zoon, blijft na de middelbare landbouwschool thuis om het bedrijf over te nemen. Hij blijft ongehuwd. Zijn zus Siny komt weer thuis wonen om haar ouders te verzorgen. Daarnaast is ze lerares aan de huishoudschool in Denekamp. Zij nemen hun neef Leo in huis. Hij trouwt met Kristel Luttikhuis.

In 2000-2001 verbouwen Leo en Kristel de voormalige koestal van de boerderij tot woonhuis. Gerard en Siny blijven in het voorhuis wonen. Siny overlijdt niet lange tijd later in 2002 op 63-jarige leeftijd. Gerard overlijdt in 2006 op 75-jarige leeftijd na een werkzaam leven op Erve Broam. Door de vererving is de boerderij altijd in de familie gebleven. De huidige eigenaren, Leo en Kristel Scholten Linde, staan in de omgeving nog steeds beter bekend als Broam, dan als Scholten Linde

Foto's